Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/4477764 www.bgdnes.bg

Болести и мизерия убиват "Бо-Бо-Бо"

Венелина ИВАНОВА

"Аз съм отдавна мъртъв. Не се бунтувам вече. Диабетът свърши своето. Всичко боли - глава, корем, крака, мускулите атрофират. Не обичам стари и болни хора, не обичам себе си..." Думите са на покойния вече Боян Иванов от знаменитото трио "Бо-Бо-Бо" с Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров.

Боян Иванов си замина от този свят на 9 юли 2012 г. на 68-годишна възраст в болница в Бургас. Човекът, чиито шеги и закачки до днес се разказват като легенди от музикантите, угасна болен, беден и забравен, покосен от тежки метаболитни увреждания и изменения заради диабет. И без него, защото той беше и душата, и двигателят, и смехът, и шегата на дуета, "Бо-Бо-Бо" осиротя.

Реклама

Днес същата е съдбата на колегите му Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров, които гаснат от болести с обидно мизерните пенсии от 150 лева. И понеже нямали достатъчно трудов стаж от някогашната „Концертна дирекция“, чиито архиви изгоряха, та месечните им доходи са от пенсиите по болест.

"Загубил съм надеждата си, всякаква. Въпреки че изпях песента "Надежда". Но аз загивам", каза преди дни Борис Гуджунов от болничното си легло в Александровска болница в София. Заради влошеното му състояние певецът отново бе приет, след като миналия месец лежа заради инфаркт. Гуджунов обаче се оплаква, че живее на границата на мизерията със 150 лева.

"Баща ми е по-зле и от Борето Гуджунов! Не искам да звучи като оплакване или съжаление, но това е абсолютен факт. Татко има два вида рак и е с обща инвалидна пенсия от 150 лева", алармира преди ден пред "България Днес" популярната ни певица Мария Грънчарова, дъщеря на Борислав Грънчаров. Тя разказа, че ако от години съпругът й не помагал на баща й, той нямало как да оцелява с пенсията на естрадна звезда от близкото минало.

Докато Борислав Грънчаров се бори с два вида рак, Борис Гуджунов оцелява с тежък диабет, отключил се през 1971 г. след самолетната катастрофа, при която загина Паша Христова. Тогава с психотерор ченгета от Държавна сигурност го принудили да подпише декларация, че не желае обезщетение. От жестокия стрес отключил диабет и днес Гуджунов си бие по 5 инжекции инсулин, за да живее. По-късно една ваксина срещу жълта треска му увредила здравето допълнително, за което Гуджунов казва: "Ваксините са замислени като експеримент за геноцид върху населението. Рафиниран метод за прочистване на народите. Вместо да изгарят хората в концлагери, бият им ваксини."
По-късно дошли и запушени артерии, които му докарали инфаркт. Развил и кардиална астма. "Не мога да дишам нормално. Задушавам се. Крепи ме само уникална техника на дишане, която съм усвоил", каза преди години Гуджунов.

Всеки българин на и след зряла възраст помни триото "Бо-Бо-Бо", защото е пял и е танцувал на изпълненията им на световни шлагери с хумористичен текст. Зла прокоба ли е съдбата на великолепните музиканти с трите Бо? Едва ли. Подобна е съдбата на хиляди известни или безизвестни пенсионери у нас, които страдат от болести и мизерия.
"Дълги години бяхме щатни служители към "Концертна дирекция". Има хора, които са работили по четири десетилетия там. След като закриха държавната институция, се оказа, че всички документи са унищожени. Стажът ни не може да се докаже. Излиза, че не сме работили нито един ден. Макар че от всеки концерт в България и зад граница сме внасяли в касите на държавата по 20% от приходите“, алармира Борис Гуджунов преди 10-ина години.

Иначе и тримата имат близо 50 години трудов стаж. Знае ги цяла България, ама ето - стажът им за пенсия изгоря с архивите на „Концертна дирекция“. Затова пази Боже от пенсия в България!

Приятелството им също е от половин век. Боян Иванов, Борис Гуджунов и Борислав Грънчаров се срещнали още в казармата. Събрала ги любовта им към музиката.
"В поделението имахме басейн, който за две години нито веднъж не го видяхме пълен с вода. Но пък имаше чудесна акустика и естествено ехо за китарите. И там си пеехме, та се късахме", спомня си Гуджунов. "Бяхме млади и напористи, работливи хора", разказва Грънчаров. Двамата учели пеене при Ангел Заберски. Само Боян Иванов бил самороден талант, но пък пеел вечер из кръчмите на София целия репертоар на Пол Анка с отворен диапазон.

Реклама
Реклама
Реклама