Маргрет Николова: Любовен трепет към Ив Монтан ме хвърли в естрадата



Маргрет Николова - помнят я нашите читатели! Маргрет е певица - една от първите на българската естрада, и няма как да потъне в забрава. Когато един певец или актьор слезе от сцената, често пъти дирите му се изгубват и в следващите поколения има все по-малко хора, които са чували за него. Защото той отстъпва мястото си там на нови певци, на нови актьори и се оттегля в своето усамотение, в живот без публика.



Но ако някой фен, който не е чувал за Маргрет Николова, си пусне днес парчето “Твоята китара”, ще се учуди, че преди повече от половин век в България се е правела много по-добра музика, отколкото днес. Нищо чудно, че преди година Калин Вельов върна първата по време и по право дама на българската естрада. 

Маргрет Николова трябвало да се казва Грета. Така майка й искала да почете своята любима актриса Грета Гарбо. В крайна сметка семейството решило да вземе от английското кралско семейство типичното за тамошните принцеси Маргарет. Но заради Грета било тронкирано до МарГрет. И толкоз!

Маргрет трябвало да стане оперна певица. Но гласът й не бил достатъчно мощен. Тогава се намесила съдбата. Годината 1956-а е знаменателна за целия соцлагер с отричането на Сталин и за България с преврата на Тодор Живков, който успява да свали Вълко Червенков - зетят на Вожда и учителя на българския народ Георги Димитров, и да грабне властта. 

За младите българи от този период, а Маргрет е на 28, друго е събитието на годината. 

Това е концертът на френски красавец и талант, 

който е на върха на славата си - Ив Монтан. Маргрет се влюбва в Ив Монтан и решава да стане като него - естрадна певица. Речено-сторено. Солистката на представителния ансамбъл на МВР, а след това и на създадения през 1963 г. Армейски естраден състав става пионер на българската забавна музика. Намира майстор на хитове в лицето на Йосиф Цанков и той й пише забележителни песни, за които не е трудно да станат хитове. В това време Лили Иванова още е медсестра в Кубрат и в Перник.

Маргрет пуска хит след хит - “Моята китара”, “Ропотамо”, “Малка къща”, “Жерави”, “Любили сме”, “Пролет моя”, писани от най-големите творци на България. Школуваният й глас е точно такъв, какъвто времето и търси. И 

когато разбира, че е извън модата, на 49 тя се отказва от естрадата и минава на стари градски песни

От “Златния Орфей” се мести на “Златния кестен”. И пак е суперзвезда. Публиката й се радва, а това я крепи. На 55 - през 1983 г., се пенсионира. И става, насред развития социализъм, свободен артист, без изобщо да се страхува от неизвестността. Затова не я плаши и идването на капитализма. Работи през първите години на демокрацията.

От доста време е пенсионерка, но не отказва, когато я поканят за жури на конкурс. Или пък за специален проект като този миналия ноември, който реализира латиноидолът Калин Вельов.


Специален приз получи Маргрет като солист на армейски естраден ансамбъл


Заради енергията, която й дава младият изпълнител, тя не само пее, но дори танцува пред публиката. 

Въпреки че ходи с бастун, прабабата го хвърля и се хвърля в ритъма на танца, щом стъпи на сцената 

Засега никой не е сезирал “Гинес” дали тя не е най-възрастната концертираща певица.

Както неотдавна поискахме световно признание за рекордната възраст, на която Стоянка Мутафова продължава да играе - 93. Преди нея върховото постижение принадлежеше на невероятната легенда Сара Бернар. 

Уникалното е, че новият триумф идва 45 години след нейния “Златен Орфей” от 1969 г. Тогава с дуетния си партньор Кирил Семов печели Гран При за “Сън сънувах”. Апропо, певецът, когото по-старото поколение безпогрешно помни, последно пеел в хора на храм-паметника “Александър Невски”, беден като църковна мишка.

В звездния път на Маргрет Николова, увенчан и с личното щастие да намери своята половинка в офицер, който е ръководител на армейския ансамбъл, където тя работи, има само една черна дупка.

Дали е пръстът на съдбата, но певицата губи едното от децата си - своята дъщеря, на нейния абитуриентски бал при тежка катастрофа. Мъката от загубата на Румяна е болката в сърцето на майката, от която я лекуват дълги години синът, внуците и правнукът. 
Въпреки че някои специалисти още спорят дали случайно песента на Ирина Чмихова от филма “Любимец 13” и евъргрийн до ден днешен “Замълчи, замълчи” не предшества старта на първата дама Маргрет Николова, 

тя си остава в народната свяст пионер на родната естрада


Първоначално е учила в Музикалната академия специалност пиано, докато през 1946 г. не се включва като певица в младежкия художествен колектив “Лиляна Димитрова“. Така кариерата й взима обрат в друга посока и слава богу, защото иначе естрадната ни музика щеше да загуби един невероятен глас. През 1948 г. след успешно издържан конкурс тя вече е в ансамбъла на МВР, откъдето започва професионалната й кариера. През 1960 г. напуска ансамбъла и постъпва в смесения хор на Българското национално радио. 1961 г. става солистка в ансамбъла на Народната Армия. 1963 г. е поканена да участва в Армейския естраден състав към Театъра на народната армия. Тук кариерата й вече е ориентирана към естрадата и там работи до края на 1975 г. Оттогава започва соловата й кариера - участия в дуети и спектакли. Така до 2000 г., когато Маргрет Николова се оттегля от активна творческа дейност на 72-годишна възраст. Много хора я свързват предимно с БКП, един вид тя е комунистическа певица. Въпреки времето, в което е живяла и работила, и политическите й пристрастия Маргрет Николова е “Пръв глас на Балканите“ и е оставила за поколенията незабравими песни, като “Птици мои“, “Целуни ме“, “Любили сме, любили“, “Малка къща сред полето“ (която е първата филмирана песен за БНТ).

Малцина знаят сигурно също колко много я обичаше нейният съпруг Петър Николов. Той издаде и книга за нея - книга.

Сега Маргрет Николова живее спокойно, има двама прекрасни внуци - вече големи хора, и един правнук - Виктор. На вид е скромна, деликатна, по нищо не личи, че е била звезда. Държи се сърдечно и топло, а от нея струи радост.

Тя е образец за това как трябва да се остарява, а също и потвърждение на максимата, че младостта идва отвътре. В навечерието на осемдесет и осмата й годишнина Маргрет Николова, наричана с любов от цялото си семейство Мама Грета, сияе, а ние й пожелаваме дълъг и щастлив живот.


Четете още:

🔴 Кардиолог: Сърдечните заболявания са бичът на съвремието! Ето как да се предпазим

🔴 Това, че вече няма да козирувам, притеснява много Борисов

🔴 Българка запали Фейсбук с изказването си за Цецка Цачева





Източник: Блиц





Коментари

горе