Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7896419 www.bgdnes.bg

Голямата певица Силвия Кацарова: Била съм в затвора!

Бях любовница на Петър Слабаков

Коя е тя

Силвия Кацарова е българска певица. Родена е през 1954 година в Добрич под името Силвер Нури.

Нашумява в група LZ, която сформира заедно с бившия си съпруг Милчо Кацаров.

Песните на Силвия като "Големият кораб минава", "Топъл дъжд", "Обещай ми любов" са хитове и до днес и се слушат от стотици българи.

Реклама

Омъжена е за милионера Любомир Димитров. Има дете от предния си брак - дъщеря Теди.

След броени дни на пазара ще излезе автобиографичната книга на Силвия. Специално за читателите на "България Днес" голямата наша певица открехна завесата на тайните, които пише в мемоарите си.

- Г-жо Кацарова, вашата автобиографична книга съвсем скоро ще види бял свят. Какво ви коства да напишете мемоари?

- От години се каня да опиша живота си в книга. Преживяла съм куп огорчения. Имаше натрупана болка в сърцето ми. Реших се, че трябва да излея душата си. Най-накрая се осмелих да седна и да споделя моите съкровени тайни. Започнах преди 5 години. Книгата вървеше много трудно. Имаше моменти, в които се бях отчаяла. Миналата година в очакване на моя личен юбилей - 65 години и 45 години на сцена, реших, че трябва да я напиша. Исках хората да ме опознаят такава, каквато съм. Книгата да бъде от първо лице.

- Спестихте ли нещо на читателя?

- Почти нищо. Откровена съм до болка. В книгата читателите ще прочетат неща, които излизат наяве за пръв път. Например споделям как бях арестувана. Разкрих и болката от обидите на хората, които са ме наранявали с годините. В книгата съм засегнала и възродителния процес, раждането и отглеждането на Теди, професионалния ми път като вокалистка на LZ и самостоятелната ми кариера.

Реклама

- Освен като певица се изявявате и като актриса. Взимате участие във филма на Иванка Гръбчева "Златната река". Как попаднахте в киното?

- Вече бях станала доста известна. Викаха ми Елзетката. През лятото на 1982 г. получих покана да взема участие във филма. Ролята ми бе второстепенна, но много интересна и комична. Заедно с Мария Статулова играехме лоши момичета, истински крадли, мошенички. Бях любовницата на Петър Слабаков. Марийчето трябваше да се увърта около Иван Янчев. Спомням си, че и Игор Марковски играеше. Беше още студент. Снимахме сцена на новобранското му изпращане. Той играеше ролята на възмутено момче, което разбира, че е осиновено, и се обръща към Джоко Росич, той беше баща му, с думите: "Как можа толкова години да се криеш от мен? Защо не ми каза, че ти си истинският ми баща?".

Толкова бе ядосан, че в яда си го бутна надолу по стълбите. Джоко се срина назад, търколи се и падна на главата си. Направо замря в това положение. Кръвта му потече по стълбите. Всички гледахме стреснато. Ама той май умря, помислих си аз. И както се чудехме какво става, изведнъж се стреснахме от гласа на режисьорката. "Имаме го. Стоп кадър!", изрече тя. Джоко стана и се поотърси.

- Какво ви кара да живеете в България, може да живеете навсякъде по света?

- Никога не съм имала желанието да напусна България. В чужбина човек винаги остава се чувства като емигрант. Затова напоследък има голямо връщане на доста наши сънародници. В България ни харесва. Хората са добри.

- Преди известно време си коригирахте носа. Имате проблем с него от години. Защо чак сега се решихте?

- Така е. Години наред имах проблем. Това много пречеше на професията ми, защото, когато имаш дихателен дискомфорт, не си пълноценен като изпълнител. Затова се реших да направя операция в Истанбул при най-добрия лекар Мухамед Дилбер. Много съм доволна. Проблемите вече ги няма. Нищо не ми пречи да съм на сцената.

- Вие сте една от малкото певици, която изкарва 45 години на сцената. Каква е тайната?

- Не знам дали има точно тайна или формула. Винаги съм влагала много труд и старание, много безсънни нощи, лишения, липси ... Имах шанса и късмета за мен да се напишат прекрасни песни, които и сега се пеят от хора, които не са били родени, когато съм ги записвала. Говоря за "Обещай ми любов", "Топъл дъжд", "Големият кораб минава", "Обичам те", "Огън от любов" и много други. На участията ми по клубове и общински празници е пълно с млади хора, които ги пеят и харесват. Аз съм една щастлива певица!

- За 45 години помните ли някакви по-сериозни гафове в кариерата си?

- Разбира се, че имам гафове, но не бих казала, че са сериозни. Не. Никога не ми се е случвало. Аз съм много балансирана като личност и влагам старание и сериозна подготовка преди всяка моя изява. Подхождам отговорно. Надявам се и никога да не ми се случи някой по-сериозен гаф (смее се).

- Вярвате в чудесата? Дори ви се е случвало да се въртите върху лед с колата, шофирана от бившия ви съпруг. Вярвате ли, че Бог ви спаси тогава след отправена молитва от вас?

- Тогава се молих през цялото време, доста бях изплашена и секунди след това с нас се размина огромен камион. Тогава Бог ни спаси да не се ударим в него и да се размажем. Богът е в мен. Той е силата, която ни помага. Висшият разум. Ако прочетеш "Разговори с Бога", ще разбереш кой е моят Бог. Тази книга е моята Библия. Понеже ме освобождава от чувство за вина, от мисълта, че друг решава вместо мен. Няма вина, грехове - всеки от нас избира как да живее.

- Какво помните от възродителния процес? Засегна ли ви той? Вие сте човек, израснал между две религиозни общности - ислямската и християнската. Коя повече ви допада?

- Това е интересен въпрос, който не съм коментирала много. Не ми се иска и сега да го правя, защото в биографичната ми книга "Мой сън ..." съм отделила цяла една глава, която се казва така - "Възродителният процес". А относно религиите за мен те не съществуват. От 1991 година чета много духовна и езотерична литература и имам своя Бог, който не е подвластен на религиите.

- Трудно ли се съгласихте да си смените името? Имаше ли натиск?

- Не, нямаше натиск. Смених го по съвет на моя свекър Тодор Кацаров, бащата на Милчо. Той прецени, че така група LZ ще бъде по-лесно възприета и ще има повече успех, и беше прав. И на този момент от живота си съм отделила специално място в книгата и ми се иска читателите ви да го прочетат, а не сега да развалям магията и да издавам от кухнята.

Реклама
Реклама
Реклама