Кристина Димитрова - за първата среща с Орлин Горанов и чудесата в живота й

21542
Кристина Димитрова - за първата среща с Орлин Горанов и чудесата в живота й
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

По повод Тринадесетото издание на Международния фестивал на шлагерната и старата градска песен “Пей сърце“ 2019, една от най-успешните и обичани български певици – Кристина Димитрова, пристигна в град Кюстендил, като освен че откри Фестивала и беше председател на журито, на 15-ти септември тя поведе българи, сърби и македонци да запеят заедно две изключително популярни песни – “Море пиле“ и “Ако умра ил загина“, пред читалище “Братство“.  Тогава стотици кюстендилци и гости на града се включиха в инициативата и показаха, че обединението прави силата!

Кореспондент на Actualno.com от града се срещна с голямата българска певица на един от най-светлите християнски празници – Кръстовден. Ето какво разказа тя за живота и кариерата си, за социалистическите години, за божествените чудеса, съпътстващи съдбата й, за вярата в живота й и защо Кръстовден е нейн личен празник и за срещата и с Орлин Горанов.

Г-жо Димитрова, какво е да си толкова популярна и обичана звезда, години наред? Славата промени ли Ви и кога и как всъщност започна всичко?

Здравейте! Много Ви благодаря! Честит празник и на Вас и на всички кюстендилци! Кога започна всичко? - Това се случи през миналия век (смее се).

Спомням си, като че ли още първия ден. Всичко е като една кино лента. Бях още съвсем, съвсем малка, когато за първи път се явих на фестивал. По онова време се провеждаха фестивалите “Тромбата на Вили“ и “Зорница“ - в Нощен бар “Астория“, в центъра на София. И тогава реших, ей така просто на майтап, всъщност не съвсем на майтап - да се явя, защото винаги съм искала да се занимавам с пеене, с музика. Още от първи клас започнах да свиря на цигулка и продължих до 8-ми клас, след това реших, че цигулката е изключително сантиментален, така да се каже, инструмент. Бях решила да бъде нещо по-емоционално и разбира се, избрах пеенето, защото то беше моята страст, беше в кръвта ми! Но да се върнем на въпроса – явих се на тези 2 конкурса, където веднага бях забелязана. Получих доста предложения още от тогава да работя с много групи, имах избор, което беше много готино. През тази година кандидатствах в Консерваторията, приеха ме в първите редици, в класа на Стефан Анастасов и така започна всъщност моята кариера. Имала съм щастието да работя с най-големите оркестри в България, по онова време, още докато бях 1-ви курс в Консерваторията – това са  оркестър “София“, оркестър “Метроном“, “Феротон“ и хиляди други големи оркестри, с които пътувах не само в България, по най-големите зали и стадиони , но и в целия Соц-лагер, тъй като тогава можеше да се пътува само там.

И така започна моята кариера, всъщност, записах първите си самостоятелни песни, имах щастието да срещна Орлин Горанов, с който записах също много красиви песни, които и до ден днешен остават любими песни на поколения българи!

Безспорно е така! Точно това е и втория ми въпрос- Кога се срещнахте с Орлин Горанов? Вие започвате самостоятелна кариера и сте солов изпълнител , но как се сработихте с него и създадохте такива незабравими хитове?

Да, самостоятелна разбира се, като за моята самостоятелна кариера, ръка ми подаде Мария Ганева, която ми беше преподавател в Консерваторията. Тя в същото време е изключителен музикант и композитор и с нея, както и с Иван Тенев, който е и първият ми съпруг, бяхме един тандем. Тя написа едни от най-хубавите ми песни, които и до ден днешен са изключително модерни – ще кажа в това число “Добре ми е така“, “Вчера, днес и утре“, “Липсваш ми“, “Без билет“ и още много, много песни, с които стартира моята самостоятелна кариера. След това през 1984г. – всъщност в един период се случват и самостоятелната ми кариера, и срещата ми с Орлин.

С него първата песен, която записахме е песента “Сън“ по музика на Димитър Пенев и по текст на Иван Тенев. Участвахме в Пролетния радио конкурс, където спечелихме Първа награда на публиката. След този конкурс решихме, че публиката ни харесва и създадохме още много, много песни!

Вие винаги сте правила и продължавате да създавате изключително качествена музика, за разлика от музиката, която е актуална в момента и през последните години. Всички Ваши песни са с дълбок смисъл, с послание, дори когато слушаш само мелодията на песента или пък когато четеш само текста – откриваш дълбоко послание, което те докосва. Това ли е всъщност тайната на Вашия голям успех като солов изпълнител, както и на успешното ви сработване с Орлин?

Ами винаги сме държали текста да е смислен, да бъде с послание, да бъде красив, освен това и да бъде лесно запеваем! В смисъл такъв, текста, посланието много лесно да стигне до сърцата на хората. Просто да остави отпечатък в сърцата им! И може би това е точно тайната – да намериш разковничето, което ще жегне хората и ще им се хареса. Пък и разбира се, аз никога не правя компромиси да изпея нещо, което на мен лично няма да ми хареса! Имаше такива моменти в соц. Времето - когато правиш албум, задължително трябва да изпееш 1-2 песни на задължителни композитори – щеш, не щеш, но въпреки всичко пак правихме подбори и песните са хубави! И може би това е тайната , това е причината и сега младите хора да харесват песните от това време, ние да ги поднасяме в един по-нов вариант, в по-модерен вариант, защото много от моите песни, а и дуетите с Орлин сме ги направили в Ремикси и ги пеем на нашите концерти.

Да, това е страхотно!

Да, но разбира се оригинала си е оригинал!

Точно така! Кръстовден е един от най-големите християнски празници – Кръстовден, като според поверието през нощта на 13-ти срещу 14-ти септември, Господ слиза на земята и се случват чудеса, изпълнява желания.

Исках да Ви попитам, имате ли събитие в живота Ви, което бихте определили като чудо? Може би момента, когато сте изгряли на голямата сцена? Вярвате ли в чудесата? Случвали ли са Ви се? Имате ли спомен, който сте запомнили като Божествено чудо?

Аз смятам, че въобще съдбата ми, ми е отредила, тя да бъде чудна, защото това да работиш нещо, което ти е приятно и аз бих казала, че цял живот аз не работя, защото правя нещо, което обожавам и което обичам! Може би това е наистина едно от чудесата. Аз вярвам в чудесата! Аз съм невероятен оптимист!

И аз също!

И винаги, дори когато съм имала някакви тежки моменти, винаги, на края, те имат една щастлива развръзка и един щастлив край! И аз смятам, че това е чудото! И въобще чудото- то е около нас, то не може да се опише, ние можем само да го почувстваме и то да бъде около нас, да бъде като някаква материя, която знаеш, че съществува, но не можеш да я видиш! И не можеш да я пипнеш!

А смятате ли всъщност, че в тежки моменти, именно вярата е нашата опора, вярата в чудесата, че в един момент нещата ще се подредят?

Абсолютно, да! Вярвам, аз още веднъж казвам – аз съм абсолютен оптимист! Вярвам, че света е добър, че ще се случват хубави неща и при мен като че ли, аз загърбвам лошите неща и може би заради това, да пази Господ, но и лошите моменти, те някакси ме заобикалят. Чувствам, че нещо може да се случи, но то ме заобикаля! И само във връзка с този празник ще кажа, че аз съм кръстена на баба си Христина – с “Х”, но ме кръщават Кристина, след което, когато ме кръщават и в една от най-красивите църкви в София – Храм “Свети Седмочисленици“, там в кръщелното ми, в църквата – аз съм КРЪСТИНА и винаги този празник за мен е изключително свят!

Да, значи това си е вашия празник! Ваш личен празник!

Да, това е моя празник и няколко пъти съм била на Кръстова гора, където наистина смятам, че там се случват чудеса! Ходила съм, за съжаление, не всяка година, ето както и на днешния ден съм ангажирана, но когато съм свободна, аз отивам там и след това цялата година ми е изключително заредена - тя ми е хубава, тя ми е здрава годината и за това настина смятам, че един човек трябва да вярва!

Така е, аз също вярвам!

Не казвам, че трябва да вярваш в Господ или в нещо конкретно, просто трябва да вярваш в доброто и да имаш вяра!

За всички нас е огромно удоволствие, че на този голям християнски празник, а както разбрахме и ваш личен празник, сте именно тук в нашия прекрасен град Кюстендил!  

Да и аз много се радвам защото ми е изключително приятно и искам да благодаря на г-н Иван Андонов за поканата, както и на читалище “Братство“ за чудесното отношение и организация на този Международен музикален форум, от който вече съм част и аз!

Надявам се да останете с прекрасни и топли спомени и впечатления от града и екипа ни! Във връзка с поверието на празника, че Господ слиза на земята и се случват чудеса – последният ми въпрос е: Какво чудо ще пожелаете да се случи на кюстендилци?

Минавайки през центъра виждам, че града ви вече е много красив! Искам да пожелая преди всичко на кюстендилци да са здрави, да обичат града си, да го пазят чист и красив. Да обичат хубавата българска музика и да я ценят! Най-вече здраве!

Много Ви благодаря че отделихте време и бяхте толкова откровена и истинска пред нашите читатели! Благодаря Ви и за прекрасните пожелания и Ви пожелавам успешно откриване на Международния фестивал “Пей сърце“ 2019!

Интервю на Джулия Андонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРВЮ:

Карлос Контрера след рокада на Терзиев: Външни сили управляват София (ВИДЕО)

Анализатор: ГЕРБ и ДПС може да си управляват чрез служебния кабинет след изборите (ВИДЕО)

Влияе ли наистина МВР на резултатите от изборите? Говори политологът Даниел Стефанов (ВИДЕО)

Ваня Григорова поиска да ръководи "Левицата" еднолично: Говори Татяна Дончева (ВИДЕО)

Делото-шамар на Калин Стоянов срещу BIRD е безобразно: Говори Стояна Георгиева (ВИДЕО)

Ваня Григорова няма шанс за пробив без подкрепа от президента: Политологът доц. Стойчо Стойчев (ВИДЕО)

“Отговорите“: С Цветан Цветанов, Любомир Дацов и Жоро Пенчев (ВИДЕО)

Хората изгубиха вяра в изборния процес: Жоро Пенчев от ОЧИ в “Отговорите“ (ВИДЕО)

ЦИК не изпълнява Изборния кодекс в частта машинен вот: Говори член на Обществения съвет (ВИДЕО)

Ако допуснем свръхдефицит, няма да влезем в еврозоната и през 2026 г.: Любомир Дацов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Интервю