Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7737398 www.bgdnes.bg

БОГДАНА КАРАДОЧЕВА

КОЯ Е ТЯ

Богдана Карадочева е родена на 19 юли 1949 г. в София. Кариерата й започва, когато е на 14 г. През 1965 г. става солистка на "Студио 5". Същата година осъществява първия си концерт и първия си запис - "Тази вечер аз съм хубава". Талантът й е признат и международният успех не закъснява.

Взима първа награда на Международния фестивал за забавна песен в Сочи, Русия, през 1967 г. Голямото й признание идва на фестивала "Златният Орфей" през 1969 г. когато почти невръстна излиза на "Златният Орфей" и получава статуетката, публиката и журито са омаяни от страстта в изпълнението й - напълно "по парижки". Неслучайно директорът на култовата зала "Олимпия" Бруно Кокатрикс хваща ръката й и казва: "Само два пъти в живота си съм се вълнувал така - когато чух Едит Пиаф и сега".

Реклама

Интерпретира по забележителен начин френски шансони и руски романси, изпълнява драматични концертни песни. В следващите години печели овациите на публиката на редица фестивали: рецитали на "Златният Орфей", "Златният елен", "Братиславска лира".

През 70-те години пее с известни изпълнители, като К. Френсиз, Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур, Жозефин Бекер; солистка е на известни оркестри като Биг бенда на Карел Влах в Русия, на Паул Кун в Берлин.

Печели извънредната награда за най-добър изпълнител на фестивал в Ирландия и има най-голям принос за третото място на България в международната среща "Европа 71", където участват Паша Христова и Борис Гуджунов. Гастролирала е с концертни турнета във всички европейски страни, като Франция, Белгия, Австрия, скандинавските страни, както и Куба, Канада и Алжир. През 80-те години записва няколко хита заедно със съпруга си Стефан Димитров и група "Вариант Б", прави дуети и с Васил Найденов.

В началото на 90-те участва на всички митинги на СДС, а песента "Дано" се превръща в химн на надеждата. Голяма популярност има и "Молитва за България", изпълнена заедно със Стефан Димитров и Васил Найденов.

Удостоена е с наградата "Най-български певец" през 1998 г. от Сдружението за българска духовност. От 1999 г. се изявява и като телевизионна водеща на предаванията "Зодиак" и "Почти полунощ е", където води заедно с Васил Найденов. Има и няколко дуета с Емил Димитров - "Има любов", "Помниш ли ти", "Пътека до теб", "Ако някога", както и две песни, издадени на малка плоча в Ливан през 1972 г. Баща й, търговецът Иван Карадочев, е убит в комунистически лагер край Ловеч.

За нея пишат песни композитори като Зорница Попова, Тончо Русев, Найден Андреев, Морис Аладжем, Александър Йосифов, Александър Бръзицов и много други. Участва и в мюзикъла на Хачо Бояджиев "Телерезада" (1974).

Реклама

През 2018 г. е обявена за почетен гражданин на София.

Става почти графиня 

Бубето, както я наричат най-близките й, е имала възможност да стане истинска графиня!

Това се случва след първото й емблематично участие на "Златният Орфей", когато получава награда от името на френските музиканти. Връчва й я директорът на култовата зала "Олимпия" Бруно Кокатрикс, като й отправя покана за концерт в емблематичната зала. Богдана обаче не получава нито пари, нито виза, за да замине. Месеци по-късно един от най-близките й приятели - Емил Димитров, който е като по-голям брат на Богдана, е човекът, който я води към бляна й - Париж. През 70-те Христо Куртев работи в най-големия френски тв канал и е проспериращ мениджър. Той урежда договор за серия от концерти на Емил, който пък вика Богдана за първата част от шоуто. Тя е първата българска естрадна певица, която гастролира във Франция. Двамата са на линия винаги час преди да се вдигне завесата. Всяка вечер залата е препълнена, а двойката предизвиква фурор с изпълненията си. Вестниците вече гърмят за "Франк Синатра на Изтока" и "българската Едит Пиаф".

Всички мъже са по петите на българката, която вече е отхвърлила любовта на Ален Делон и вече е направила първия си опит за самоубийство. Французите приемаха Богдана като тяхна звезда - тя нямаше и грам акцент, общуваше с всички абсолютно непосредствено и искрено, макар че беше почти дете", спомня си Куртев.

Една вечер Карадочева получава 85 рози от френски граф, който е повече от запленен от нея. Той я кани на вечеря в имението си, но на нея й се вижда старичък, приближаващ 40-те години. Той от своя страна е готов да предложи ръката и богатството си. Бубата обаче е влюбена в роден музикант и въобще не прави сметки да остава във Франция и става аристократка и графиня.

"Какво би се случило със семейството ми, ако бях избрала Париж? Щях да прекърша съдбите на майка ми и брат ми, с които страдахме достатъчно покрай смъртта на баща ми", връща лентата Богдана. И тя се прибира, за да срещне за втори път в живота си Стефан Димитров, с когото учат в едно школо като първолаци.

Емблематични срещи с Тина Търнър и Стиви Уондър, живее с Лили Иванова

Знакови срещи бележат професионалния път на Карадочева.

На концерт в Милано се запознава със Стиви Уондър. За него казва, че е бил невероятен. "След концерта му в Милано аз, Стефан и синът ми отидохме в гримьорната му. Заведе ни негов много близък приятел. Аз по-скромен човек и по-гениален не съм виждала. На сцената беше страхотен. Стефан му каза: "Страшен си, брадър!", а той вика: "Наистина ли? Хареса ли ви?" Това, което много ме впечатли, беше, че след концерта си имаше на шкафчето 2 сандвича и 3 бири. Тук идват разни звезди и искат омари и не знам си какви измишльотини, а той имаше 2 сандвича. Това е Стиви Уондър. Истинските неща са обикновените", споделя преди време изпълнителката.

През 1981 г. пък случайно среща голямата Тина Търнър в БНТ. Легендарната певица гостува в България за свой концерт, а според запознати от ДС не позволяват на Търнър да излеза на сцената по прозрачно боди.

На едно от пътуванията си до Париж изпълнителката на "Остаряваме бавно" се запознава и с големия френски актьор Жан Маре. Срещата им е незабравима, защото той я избутва, за да си хване такси, а тя го наругава. "У вас не знаят ли кой е Жан Маре?", казва той, преди да влезе в таксито, което я втрещява. После съжалява, че не е взела поне автограф.

Въпреки мълвите за дрязги силна дружба цари между кралицата на шансона и Лили Иванова. Двете живели 4 месеца под един покрив в Париж. "Аз много я харесвам - много се възхищавам от нейния професионализъм, от нейния стремеж да е отгоре. Веднъж присъствах на една нейна промоция. Лили така пя на живо два часа, че аз плаках", коментира Богдана.

Жертва на ало измамници

Изпълнителката стана поредната жертва на ало измамници през 2015 г. Бубето дала цели 2 бона на мошеник, след като непознат мъж й се обажда от името на неин близък и се представя за лекар в голяма столична болница.

Карадочева се връзва на въдицата, защото измамникът знаел името на нейния познат и телефона й.

Той й казал ужасяваща новина, че внучето й Димитър е пострадал много лошо в детската градина.

"Обаждаме се на вас, защото никой от родителите не си вдига телефона", излъгал измамникът. Той казал на Богдана, че трябва спешно да донесе за операция на момчето 2 бона и че колкото повече се бави интервенцията, толкова по-лошо. В своята паника изпълнителката въобще не се сетила да позвъни на таткото или майката и веднага отпрашила за болницата, пред която тарикатът дошъл, облечен в престилка.

Бързо грабнал плика с парите от ръцете на изпълнителката и избягал. Когато Богдана пита за внука си, от лечебницата й казват, че няма пациент с такова име няма.

По-късно униформените хващат измамника, който заявил, че е страшен фен на Богдана и дори й се извинил и й върнал парите.

Остава без пенсия

Нито стотинка за Богдана, Лили Иванова и Васил Найденов - подз.

Въпреки че е една от най-емблематичните родни поп изпълнители, Богдана Карадочева не получава нито стотинка пенсия от държавата, въпреки че започва да трупа стаж от 14-годишна възраст. "Не получавам дори и социална пенсия, все едно не съм гражданин на тази държава. Но какво да правя? Ще се боря някак!", казва тя.

От години Богдана заедно със съпруга си - композитора Стефан Димитров, работят неуморно - той пише музика, а тя - текстове на песни. Не се оставят на произвола на съдбата, но и не мислят в тази посока. "Не е лесно, мъчим се да имаме участие и това е. Няма да умрем от глад. Бог ще се погрижи за нас", сигурна е Карадочева.

"Никой не се моли. Ние просто търсим правата си. Трудили сме се години наред. Целия си живот сме посветили на тази професия, която е доста тежка и сложна. И като всички други гилдии търсим правата си на граждани на държавата. Много от колегите вече са болни, в затруднено положение, без доходи. Несправедливо е към цялата общност. Някои казват - те взимаха много пари. Получавахме не като някои сега, както пише, по 20 000 - 30 000 лв. хонорар, а по 8, 12, 30 лв. И си купувахме сами апаратурата, шиехме си дрехите - това ни беше животът. Парадокс е, че документите ни били изгорели, после се наводнили, докато ги гаси пожарната, обаче на всички други - секретарки, партийни секретари, директори и т.н., пенсиите са осигурени. Техните документи не са ли горели и плували? Важно е хората да знаят истината - всеки от нас, артистите, беше един малък завод, който носеше огромни печалби на държавата."

Карадочева разкри, че освен нея пенсия не получават Васил Найденов и Лили Иванова.

3 сватби за кралицата на шансона 

За първи път се омъжва на 19 г., никога не облича сватбена рокля 

В живота на голямата певица има три брака и много любов. Жени се за първи път на 19 г. за музиканта Здравко Радоев. Това се случва малко преди тя да получи първия си "Златен Орфей". Един ден двамата отиват в гражданското на ул. "Алабин", за да занесат цветя на техни приятели, които се женят. Без да му мислят много, Богдана и Здравко също подписват. Бракът не продължава дълго и двамата се разделят. Няколко години по-късно Богдана се жени за кинорежисьора Димитър Аврамов, когото среща във Франция. Отново без сватбена рокля и без излишна помпозност.

На младата двойка кумуват актрисата Невена Коканова и съпругът й Любомир Шарланджиев. От режисьора Карадочева ражда сина си Лъчезар, който я дарява с нейните прекрасни внуци Димитър и Борис. С Димитър Аврамов голямата певица се развежда, а като причина изтъкват отчуждението, което настъпило между двамата покрай многото си ангажименти. Няколко години по-късно в живота й влиза Стефан Димитров, с когото се познават от трети клас. На едно от изданията на "Златният Орфей" тя вижда най-после нашумелия тогава млад композитор. Оказва се, че това е нейният съученик, с когото седели на един чин. До ден днешен изпълнителката на "Дано" си спомня как 11-годишният Стефан я държи за ръка и я успокоява за смъртта на баща й.

"Аз пък нямам майка", казвал Димитров. Двамата се женят в студена януарска утрин в гражданското в кв. "Красно село". "Все без бяла рокля и букет, а с пуловери, с ботуши и палта съм се женила", обяснява певицата. Това обаче е единственият път, в който следва и църковен брак. На него шафери са Васко Кеца и Ивайло Манолов в село Пастра (под Рилския манастир) в къщата на техните приятели Мила и Бебо Прошкови.

"Нещата между нас се случиха много по-късно, когато бяхме големи. Тя е коректна сериозна, грижлива", казва композиторът за голямата си любов.

Почти няма родна и чужда звезда, с която Богдана Карадочева да не е излизала на сцена. Сред родните се нареждат Васил Найденов, Емил Димитров, Митко Щерев, Вили Казасян, Тодор Колев, Георги Минчев, а от чуждите - Салваторе Адамо, Жилбер Беко, Клиф Ричард, Шарл Азнавур и Джозефин Бейкър.

Врачка й предвещава, че ще остане стара мома 

Колкото и да е странно на фона на трите си брака врачка предвещава на Карадочева, че ще остане стара мома.

Ясновидката и Богдана се срещат в Стара Загора. Певицата разбира за бъдещето си едва на 18 години. Карадочева обаче изобщо не повярвала. Благодарила, усмихнала се и тръгнала. "Тя ми каза: "Момиче, ще останеш стара мома". И баба казваше същото, защото не знаех да шия и да плета. Но явно не е познавала много тая врачка, защото имам 3 брака", смее се певицата.

За първи път Богдана се омъжва на 19 години, след няколко години се омъжва за кинорежисьора Димитър Аврамов, когото среща във Франция. Няколко години по-късно певицата среща и най-голямата си любов – композиторът Стефан Димитров. И така започва най-дългата й връзка, която прераства в щастлив брак, който продължава и до днес. Богдана и Стефан са успешен тандем и в живота, и в творчеството.

Политиката разделя майка и син 

Синът на Богдана - Лъчезар Аврамов, направи режисьорския си дебют преди няколко месеца с филма "Снимки с Юки". В лентата взимат участие боксовата легенда Серафим Тодоров и Димитър Маринов. За отношенията с даровитата си майка Аврамов споделя, че е горд от нея.

Той разкрива и за какво най-често спорят майка и син. "Караме се страшно много за политика. Майка ми е невероятен идеалист. Вярва безусловно. Това я прави толкова сляпа, че не приема нищо. Нонстоп спорим за политика. Ако кажа нещо за някой от нейните любимци, ще ме утрепе", коментира режисьорът. Въпреки това не пести комплименти за родителката си.

"Тя е изключителна, поразителна певица. Такива не се раждат често. Феноменален глас, аз съм искрен почитател на всичко, което тя е изпяла, знам всичките й песни наизуст. Тя се е родила с поразителен талант, Да изнесеш обаче всичко това с такова достойнство, с каквото го е направила тя, е феноменално. Дай боже всеки му такъв живот. Нито една негативна емоция не съм изпитал около славата й", казва Лъчезар.

Пази колекциия от 4000 грамофонни плочи

Богдана Карадочева пази до днес музикалната колекция на баща си Иван Карадочев, която в детството й наброявала близо 4000 грамофонни плочи. Певицата обича да слуша класическа музика. Прави го постоянно. Пуска я за фон, когато готви традиционни рецепти в кухнята за семейството си или когато отпочива. Трудно й е да каже кой е любимият й композитор измежду Бетовен, Пучини, Вивалди, Верди. Пази спомени от творбите им от най-ранно детство. Баща й Иван Карадочев имал огромен шкаф, в който била подредена цялата му колекция с класически творби. Колекционерът имал и подробен каталог, в който стриктно описвал точното място на всяка една плоча. Той имал и плочи "майка", които са оригинали, с изпълнения на Карузо, Джили, Тосканини и други, спомня си певицата.

Иван Карадочев бил преуспяващ търговец, а не музикант, но обожавал музиката, особено класическата. Често давал плочи за записи на Българското национално радио, защото колекцията му била прочута из софийските бохеми. За плочите на баща си Богдана Карадочева казва, че все още ги пази. При един ремонт обаче качила колекцията на тавана, а крадци крадат част от плочите. По-късно тя вижда отломки от плочите в близките кофи за боклук. Казва, че колекцията няма материално измерение, но за нея и брат й Бойчо има голяма сантиментална стойност. Някои от плочите са счупени, други пък са надрани, но все пак певицата ги пази.

Катя Близнакова:

Богдана е милионерка

Катя Близнакова скочи срещу Богдана, след като разкри, че остава без пенсия. Колежката на Бубето опроверга думите й и открито се опълчи на нахалството на Карадочева. "Богдана има толкова много пари, че е смешно да се оплаква. Да, на всеки се полага пенсия, ама да сте чули Лили Иванова, която я хулят непрекъснато, да се оплаква?! Богдана все се жалва, а цял живот е била добре – и при комунизма, и след това. Смешно ми е такива думи да се изричат. Толкова хора от нашата гилдия умряха в пълна мизерия и дума не казаха. А тя, която има толкова много пари, седнала да се оплаква. Грозно е! Винаги е имала пари, все пак беше женена за един от хората на Бай Тошо. И накрая да седнеш да се жалваш, че не взимаш и стотинка от държавата. Това ли ти е проблемът? Излез и кажи, че си написала нова песен, нали си творец", казва преди време Близнакова.

Тя е на мнение, че Богдана лежи на стари лаври. "Значи няма нужда да твори, понеже си има кинти, ама що пък да не поиска и още от държавата. Да, полагат й се, не го отричам. Ама не й отива на положението и на името, за което претендира, да се жалва."

Реклама
Реклама
Реклама