Фамилия Тоника / Биография


1969-71 - Тоника е създадена като оркестър към Културния дом на транспортните работници в Бургас с ръководител Стефан Диомов. Идеята за вокална група по подобие на италианската група Рики е Повери се оформя окончателно през 1971 г. Репетициите започват с Ева Найденова, Анастасия Бинчева (Сия), Георги Найденов (Гого) и Хари Шерикян, но Хари влиза в казармата като моряк и на неговото място е поканен Яким Якимов.

1972 - Първият голям успех на групата - втора награда на фестивала "Тракийска лира" в Стара Загора.

1973 - Тоника участва на X-ия световен фестивал на младежта и студентите в Берлин.

1974 - Песните, представени от Тоника на 5-тия Младежки конкурс за забавна песен "Балада" (композитор Стефан Диомов) и "Къде е Чили" печелят съответно първа и трета награда. Балкантон издава малка плоча с наградените песни. Хари Шерикян се завръща в Тоника.

1975 - Издаден е първият албум на групата. От този период е и малката плоча "Лека нощ, усмивки/Светлина", както и видеозаписът на "Светлина" от видеоархива на този сайт. През тази година Тоника започва работа като професионална група към ГУСВ в София по покана на Морис Аладжем. Хари Шерикян напуска групата и неговото място е заето от Иван Христов. Песента "Сбогуване" печели първа награда на Бургаския фестивал.

1976 - Песента "Ладо ле" на композитора Стефан Димитров печели първа награда на фестивала "Златния Орфей". Песните "Ладо ле" и "Ден след ден", представени от Тоника на "Златния Орфей", са издадени на малка плоча от Балкантон.

1977 - Песента "Нека да е лято", отново на композитора Стефан Димитров, печели втора награда на фестивала "Златния Орфей".

1978 - Песента "Интимно", представена от Тоника и Орлин Горанов, печели първа награда на Младежкия конкурс за забавна песен. Издаден е вторият албум на Тоника. Записан с ФСБ и с новаторски графичен дизайн, този албум представлява сериозна стъпка напред в развитието на Тоника и става един от най-добрите албуми, издадени от Балкантон, за всички времена. След издаването на албума Сия напуска групата, а малко по-късно и България. Нейното място в групата се заема от Галина Анастасова.

1979 - Песента "Разказвай ми" печели първа награда на Бургаския фестивал. Тоника представят песента "Отвесен пламък" на "Златния Орфей".

1980 - В началото на годината групата престава да съществува, а песните им са забранени поради политически причини и не звучат по българското радио и телевизия до 1989 г.

1980-1994 - Стефан Диомов създава Тоника СВ а Ева, Георги и Иван продължават да пеят под името Домино. Сия се установява в САЩ, където заедно с Трошан Владовски създават групата Double Freedom.

1994 - Тоника се събират отново в състава Анастасия Бинчева, Ева Найденова, Иван Христов и Георги Найденов за четири бенефисни концерта на групите Тоника, Тоника СВ и Домино в Бургас и София. Бенефисът е последван от концертен албум и видеокасета. След бенефисните концерти Стефан Диомов, Ева, Гого и членовете на Тоника СВ продължават да пеят под името Фамилия Тоника.

1995 - Балкантон издава албума "Тоника - Най-доброто".

Източници
http://www.tonikafamily.online.bg

Последна редакция от em - 05.07.2010, 16:22

Докладвай нередност Предишни редакции... | Редактирай

Коментари

Добави коментар

Няма публикувани коментари


Най-слушана музика

Най-активни





tralalal654@abv.bg, merryplay1983@abv.bg, asfadad@abv.bg