Лили Иванова - най-обичаната и най-мразената

Примата готви нови концерти за есента.

Шест десетилетия на върха

Зложелатели броят годините и парите ѝ, тя готви ново турне

Певицата обяви датите на концертите си, отложени за есента

Много мъже претендират, че са я открили за сцената

Не се занимава с клюки и интриги, не страда от звездомания

Kоронавирусът постави на изпитание всички наши изпълнители, които бяха принудени да отлагат или отменят концерти. Така се случи и с планираното национално турне на Лили Иванова, което първоначално трябваше да бъде от април до ноември 2020 г. След това датите бяха променени за есента на миналата и пролетта на тази година. Уви, противоепидемичните мерки наложиха концертите отново да бъдат отложени - за есента.

Стартът на турнето е на 3 септември във Варна, а финалът - на 14, 15 и 16 декември в София. В този период примата на българската поп музика ще зарадва публиката и в Пловдив, Бургас, Велико Търново, Шумен, Русе. Точните дати на концертите, както и условията за презаверка на билетите в София, са публикувани във фейсбук страницата и на официалния сайт на певицата.

Като дете тренира художествена гимнастика и става републиканска шампионка.

Лили Иванова продължава да пее, напук на пандемията и на зложелателите, които не престават да броят годините и парите ѝ и да подхвърлят дебелашки шеги по неин адрес в предавания за ширпотреба. Да, на 24 април примата ще навърши 82 (родена е през 1939 г.), но кой би могъл да ѝ ги даде! По фигура, осанка, издръжливост, да не говорим по глас никой не може да ѝ стъпи на малкия пръст, и то не само у нас. Когато през април 2002-ра, прехвърлила 60-те, тя се появява в еротична фотосесия в първия брой на сп. “Плейбой”, излязъл на български, никой не успява да каже “гък”...

Снимките за сп. “Плейбой” доказват, че Лили е независим дух.

За шест десетилетия, откакто Лили е на сцената, няколко поколения израснаха с песните ѝ. Подобно творческо дълголетие е нещо уникално, дар Божи, но и много, много труд и лишения. Изглежда се сбъдват пророческите думи на Ванга: “Не се притеснявай от нищо, ще пееш до края на живота си...”

По пътя към славата

Лили е родена в малкия град Кубрат. Родът ѝ по бащина линия е наричан Чокоите. Били са заможни хора, търгуващи с коне. Когато баба ѝ и дядо и се женят и се установяват в Кубрат, имат кръчма, в която като дете понякога пее и Лили. Музикалната дарба на певицата се предава по майчина линия - дядо ѝ и вуйчо ѝ свирят на цигулка, майка ѝ пее популярни за времето си песни. Купуват акордеон на малката Лили и тъй като няма кой да ѝ преподава, тя започва да се учи да свири сама. Записват я на пиано, но учителят, единственият пианист в града, умира. И досега тя пее по слух, а не по ноти.

От 1956-а бъдещата естрадна звезда учи в медицинския техникум във Варна и след завършването му става сестра в болницата в Кубрат. Талантът ѝ не остава незабелязан. Макар и бавно, на местна сцена - в читалища, театри и пред работнически колективи, той си пробива път. През 1961 г. начинаещата певица е одобрена на прослушване в столичната Концертна дирекция. Истинският ѝ дебют е през 1963 г. на румънска сцена, заедно с български оркестър, във вариететната програма на хотел “Амбасадор” в Букурещ. Румънската публика е пленена от изпълненията на все още неизвестната нашенка.

Отначало певицата подражава на Рита Павоне, дори по прическата.

Първият ѝ албум е издаден по предложение на румънската фирма Еlectrecord през 1963 г. Нарича се “Amore Twist” и е първата дългосвиреща плоча на български изпълнител. В началото дребничката Лили подражава на Рита Павоне - дори късата ѝ прическа е като нейната. В този първи албум шест от общо осемте песни са на италиански. Следват още много албуми, които влизат във всеки български дом, звучат по радиото и от радиоточките. Лили пее предимно на български, както и досега, но и на италиански, френски, английски, през 90-те години - и на немски. Не закъсняват наградите в областта на музиката - над 20, първата от които е “Златен ключ” през 1966 г. в Братислава. През 1974 г. Лили печели нашия “Златен Орфей”.

Любов и пак любов

В Кубрат певицата среща първия си съпруг - д-р Георги Павлов, който е изпратен по разпределение в близкото с. Завет. Тъй като задължението му изтича, а и певицата има по-големи амбиции от местната сцена, двамата се преместват в родната му къща в Перник. Там обаче нещата не потръгват. Битови неуредици и неодобрението на свекървата към певческите ѝ занимания карат Лили Иванова да реши да остане в София и през 1964 г. да поиска развод.

Професионалният ѝ път я сближава със Здравко Радоев. През 1962-ра той току-що се е завърнал от концертно турне с Леа Иванова. Предстои му след три месеца да замине пак с нея за Германия. През това време от Концертна дирекция му предлагат да направи турне из България със състав “Южни ритми”. Дават му и две певици - Грета Ганчева и Лили Иванова. Лили идва на репетицията без ноти. Радоев се учудва, а тя му казва, че пее по слух, съставът да я следи. Като син на композитор Здравко Радоев оценява заложбите ѝ и я насочва какви певци да слуша. Лили живее с него няколко години, но не стигат до брак.

От оркестър “Балкантон” я канят за концерт, който да бъде излъчен по югославската телевизия. Емил Димитров и Лили Иванова заминават за Белград. В оркестъра, който ги посреща, е пианистът и потомствен музикант Иван Пеев - следващият ѝ съпруг. Двамата се влюбват и на 15 март 1965 г. сключват брак. Това е мъжът, когото Лили Иванова определя като първия истински и единствения важен в живота си. За него тя казва в различни интервюта: “Това за мен е единственият важен брак”, “Единственият мъж, който е значел нещо за мен”. Той пък казва за нея, че е чудо на природата.

Иван Пеев остава любимият мъж на певицата.

Много музиканти и композитори твърдят, че са открили и наложили голямата Лили Иванова на сцената. Тя самата споделя, че много мъже имат претенции да са я създали като звезда, но само двама могат да претендират за това. “Тези хора са Иван Пеев и Сашо Мирев, но те никога не са го заявявали”, казва Лили и твърди, че само трима души не са я предавали - Александър Йосифов, Тодор Филков и Александър Кипров.

В „голямото добрутро“

Докато още е омъжена за Пеев, Лили се запознава с Янчо Таков, син на члена на Политбюро на ЦК на БКП Пеко Таков и партизанката Вълка Горанова. Кумове на сватбата са Людмила Живкова и Иван Славков. Влязла в “голямото добрутро”, певицата се ползва от привилегиите на комунистическия елит, но среща и отмъщението му, когато третият ѝ брак се разпада.

Разочарована, тя намира утеха в обятията на легендарния по онова време рокаджия и виртуозен китарист Илия Караянев, по-известен като Личо Стоунса. Заедно са близо две години, докато Лили все още е омъжена за Янчо Таков. С Личо се разделят след публичен скандал, а певицата се развежда с Таков през 1975 г. Половин година има табу върху участията ѝ, но успява да “изплува”.

В началото на 70-те години Лили пее с оркестър “Маковете”, ръководен от Митко Щерев, който написва някои от най-известните ѝ песни. По-късно, когато Здравко Радоев ръководи оркестъра, в него се включва като китарист и певец Асен Гаргов - мъжът, с когото примата живее най-дълго - 16 години. Поради неразбирателства музикантите се разделят и се сформира нова група, ръководена от Гаргов. Двамата с Лили пътуват по турнета, записват съвместни албуми. “Асен Гаргов ме привлече с искрящия си смях. Но като любовник беше егоист”, признава в интервю певицата.

Години по-късно, през 2009-2010 г., любовта им се превръща в омраза - Гаргов забранява на Лили Иванова да пее всички песни, написани от него за нея, защото не му плаща авторски права. Скандалът е шумен и стига до съда. В конфликта се включва и композиторът Митко Щерев, който също ѝ забранява да пее неговите песни.

Може би последната връзка на певицата от началото на 90-те години е с Чочо Владовски, известния вокалист на група “Тангра” и създател на звукозаписно студио. Тя продължава четири години.

Рекордьорка на всички времена

Лили Иванова е любимка на публиката вече шест десетилетия.

За дългите си творчески години Лили Иванова изнася над 11 хиляди концерта, повечето преди 1989 г., но има и няколко особено запомнящи се от по-ново време. През 2012 г. тя напълва зала “Арена Армеец” и е първият български изпълнител, представящ се самостоятелно на това място. Присъстват над 15 хиляди души. Поради огромния интерес организаторите продават дори сектора зад сцената, което е прецедент и досега. През 2018 и 2019 г. певицата поставя своеобразни рекорди - три последователни концерта за три дни в зала 1 на НДК (съответно през октомври и декември). Точно такива три концерта е предвидила и през декември тази година.

До момента Лили Иванова има издадени 38 самостоятелни албума, над 45 малки плочи със сингли, над 15 компилации. Само плочите ѝ в бившия Съветски съюз са продадени в над 10-милионен тираж. Въпреки това примата не се е главозамаяла, не се смята за звезда и най-важното - никой не я е чул да се занимава с клюки и интриги относно колегите си в гилдията. “Аз не познавам звездната болест - казва певицата за себе си. - Вече съм толкова години на сцена, а никога не съм се приела за звезда или за нещо изключително. Просто си върша работата.” И допълва в автобиографичната си книга “Истината”: “Аз съм най-обичаната и най-мразената в тая държава”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл