Михаил Белчев

Михаил Белчев
Име:Михаил Иванов Белчев
Категория:български певци
Професия:поп певец, композитор, поет и режисьор
Роден:13.08.1946 г. в София
Зодия:зодия Лъв
       5       

Завършва IV курс на ВМГИ, София и се дипломира със специалност "режисура" и "телевизионна режисура" в Драматическия факултет на Театрална академия "Черкасов", (Ленинград, СССР, 1972).

Като дете пее в хор "Бодра смяна", а дебютът му като солист е песента "Кати" (1967). Става популярен с "Кой София с обич заля" (златен медал за текст и изпълнение на IX световен фестивал на младежта и студентите в (София, 1968). Година по-късно печели "трета награда" и "специалната награда" на Международния младежки фестивал "Червеният карамфил" в Сочи.

Михаил Белчев изгражда собствен стил върху традициите на френския шансон. В началото на кариерата си пише текстовете, музиката и сам изпълнява своите песни. Сред популярните песни, ,които изпълнява са: "Булевардът", "Младостта си отива" (муз. Найден Андреев) и "Не остарявай любов" (муз. Хайгашот Агасян).

Автор е на музика за театрални постановки и филми. Сценарист и режисьор е на телевизионни филми за Вили Казасян, Недялко Йорданов и др., както и на Първи телевизионен пантомимичен спектакъл "Кръговрат", на "Време е да те обичам" - филм за Мариана и Тодор Трайчеви.

Работил е в Главна Дирекция "Българска музика" - артист и солист; Завод за грамофонни плочи "Балкантон" - зам. главен редактор; "Концертно-артистичен център", при Mинистерство на културата - режисьор; Национален пресклуб "София Прес" - режисьор; "Национален дворец на културата" - режисьорв дирекция "Художествено-творческа дейност"; ОКИ "Столична библиотека" - Директор.

Автор е на музиката и стиховете за документалните филми: "Един филм за Васил Попов" и "Песента на житната сламка" - студио "Екран".

Актуални анкети за Михаил Белчев
  • В момента няма активни анкети. Ако имате предложения за интересна анкета, можете да ни изпратите въпроса и възможните отговори.

Мнения за Михаил Белчев

 

Други български певци



Днес е 19.04.2024 г.

На тази дата са родени: Волен Сидеров, Антоанета Стефанова, Цветан Недялков, Цветомир Ангелов - Цуки

На утрешната дата са родени: Тончо Русев, Клара Маринова, Стефано Кунчев, Венцеслав Николов

Годишнина от смъртта на: Милен Цветков - 4 години (2020 г.)
Крум Милев-Чичето - 24 години (2000 г.)

  КОЙ ИМА РОЖДЕН ДЕН НА ...


Днес Ви питаме


Натиснете бутона, за да видите днешния въпрос.

  ГЛАСУВАНЕ И РЕЗУЛТАТИ
Дневника - график за специалисти

Игра "Известни българи"

Чрез тази игра можете да разберете до каква степен познавате известните българи.

КЪМ ИГРАТА



Знаете ли за кого се отнася?

Първата и партньорка в играта е по-голямата ѝ сестра Лиана.
вижте за кой се отнася друго


Facebook страница

Можете да харесате Facebook страницата на BulPedia.com, за да сте в течение с всичко ново и интересно.