Да си спомним за непрежалимата Мария Нейкова! Навършват се 18 години от смъртта й

Автор: Plovdiv Now 29581
Да си спомним за непрежалимата Мария Нейкова! Навършват се 18 години от смъртта й

На днешния 1 август е навършват 18 години от смъртта на пловдичанката Мария Нейкова - певица и композитор.

Родена е на 21 декември 1945 г. под тепетата. Висшето си музикално образование завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, а през 1968 г. завършва полувисшия Естраден отдел към БДК в София. Работи като певица в ГДР, но през 1968 г. се завръща в България.

Кариерата ѝ като изпълнител започва в края на 1968 г. с дебют в зала „България“ с последвал голям успех. Става солистка на оркестър „София“. През 1969 г. получава първа награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Закъснели срещи“ – дует с Михаил Белчев. Песента „Яворова пролет“ (м. Светозар Русинов), изпълнена съвместно с Паша Христова и Мими Иванова, е отличена с първа награда в радиоконкурса „Пролет“ – 1970 г. В края на 1971 г. е заснет новогодишният мюзикъл „Козя пътека“, в който певицата заедно с Паша Христова участват и изпълняват народни песни.

Скоро след това Паша Христова загива в тежка самолетна катастрофа при излитане от летище София. В самолета се намира и Мария Нейкова, която оцелява по чудо с тежки наранявания. От коляното надолу Мария има 54 хирургически шева и преживява 6 операции. След смъртта на Паша Христова на 21 декември 1971 г. Мария Нейкова никога повече не празнува рождения си ден.

Все пак съвместният им мюзикъл е излъчен през същата година. През 1972 г. печели „Мелодия на годината“ с песента „Добър вечер, лека нощ“. През 1973 г. печели втора награда на фестивала „Златният Орфей“ за песента „Имам земя“, но това е и най-високото отличие, тъй като първа награда не е присъдена. Същата година тя композира и изпълнява песента към филма „Козият рог“. Песента се превръща в тотален хит, който продължава да се излъчва и харесва и до сега. През 1975 г. „Балкантон“ издава първата ѝ дългосвиреща грамофонна плоча.

Мария Нейкова е авторка на около 100 поп песни. Особено популярни са баладите ѝ „Светът е за двама“ (1980 г., изп. Орлин Горанов) и „Ще ти говоря за любов“ (2001 г., изп. Стефан Митров). Пише също така музика за филми и театрални спектакли. 

На 1 август 2002 г., малко преди да отбележи година от смъртта на съпруга си, голямата певица си отива от този свят леко, докато спи.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина