Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/6640891 www.bgdnes.bg

Показанията на Мария Нейкова пред следствието: Видях как Паша Христова издъхна

Строго секретно - архивите на ДС 

Част I:

Паша Христова, една от най-обичаните български певици, отлита на небето в навечерието на Коледа преди малко повече от 47 години.

Самолет с над 70 души на борда излита за Алжир на 21 декември 1971 г., но се разбива над летище София.

Реклама

Сред загиналите е и изпълнителката на "Една българска роза". С разследването се заемат топченгета от следствения отдел на Държавна сигурност. Дълги години документите по него са с гриф "Строго секретно" и трагедията е обвита в митове и догадки.

"България Днес" разкрива историята такава, каквато е тя според разсекретените досиета на ДС.

Беше като в ада, всички около мен загинаха, казва изпълнителката на "Вървят ли двама"

В студената вечер на 21 декември 1971 г. около 22 ч. на летище София започва да се събира весела групичка млади хора, които оживено обсъждат екзотично пътуване. Фолклорен ансамбъл "Аура" се отправя на турне в Алжир!

По-късно в архивите на Държавна сигурност то ще бъде наричано с тайнствената формулировка "Африканска мисия". Митническият контрол не е особено стриктен. Служителите вече са на празнична вълна. А и се очертава полетът да се забави с малко... Момчетата и момичетата от ансамбъла се смеят, всички са в приповдигнато настроение. Пускат се шеги и закачки, както е винаги преди дълго чакано пътуване...

Реклама

Никой не подозира, че след по-малко от два часа 30 човека от пътниците в злощастният „Ил 18“ ще бъдат мъртви...

Малко след 23 ч. пасажерите се настаняват в салона. Един от тях има рожден ден и пита стюардесата дали може да почерпи с коняк "Слънчев бряг" и шоколадови бонбони. Други вадят тесте карти и оформят четворка за белот.

"Точно в 23,25 бяхме в самолета - казва певицата Мария Нейкова в свидетелските си показания пред следовател от Държавна сигурност.

Изпълнителката на песента "Вървят ли двама" също е рожденичка, става на 25. Тя е една от по чудо оцелелите в огнения ад. Гледката, която най-ярко се запечатва в нейното съзнание, е мъртвата Паша Христова...

"На предната седалка пред мен седяха Паша Христова и Николай Арабаджиев - разкрива Нейкова. - Двамата бяха на една седалка. След като се настаних добре в креслото, здраво се вързах с коланите и се приготвих за излитане.

Когато самолетът се вдигна във въздуха, но не мога да кажа на колко метра, видях и почуствах как целият се наклони наляво. Крилото сочеше надолу.

Миг след това видях как то се удари в земята и видях силна светлина.

Усетих силни трясъци и пламък, огнено кълбо се надигаше от към моя прозорец. До този момент в самолета цареше пълна тишина... Чух само мъжки глас, който извика: Хайде, хайде, отиваме си...

След малко самолетът беше на земята, започнаха писъци и стенания. Около мен нямаше никакви признаци на живот. Паша Христова беше клюмнала на една страна, неподвижна. Седящият до мен Христо Денев беше загинал. Моята седалка се беше откъснала от стената, като и двата ми крака бяха притиснати. Откъм краката ми идваше пушек, а откъм прозореца огнен пламък. Извиках няколко пъти: Изгарям, изгарям, но никой не ми помогна с нищо. През това време бях в пълно съзнание.

Всички пътници в първия салон и седящи около мене бяха загинали. Някои от тях бяха паднали по пода, други виснали на седалките.

Първо с мъка си извадих крайниците от седалката. Загубих обувките. Краката ми бяха наранени, но не ги чувствах. След като се освободих от седалката, станах и тръгнах към опашката на самолета. Видях дупка, която прозираше в тъмнината. Стигнах до отвора и погледнах надолу към земята. Хората ми се виждаха дребни. Предположих, че е доста високо, но чух гласове от долу: Скачай, скачай!

Без да мисля, наведох се малко и рипнах надолу. За момент съм изпаднала в безсъзнание. Събудих се от биенето на шамари. В този момент се намирах все още под самолета. Хванаха ме хора и ме изнесоха доста далече, на безопасно място. Тогава видях, че целият самолет гореше. Гореше и задната му част...

Във втората част очаквайте още покъртителни истории на оцелели от катастрофата. Както и различни версии защо „Ил 18“ се разбива

4-5-02

Реклама
Реклама
Реклама